Idealistische meubelfabriek L.O.V. te Oosterbeek

advertentie-graafschapbode-19300228-O-MeubelenDe meeste gesprekken ontstaan zittend aan een ruime tafel onder het genot van een kopje thee met een koekje of een ander drankje. Hoe vaak komt het niet voor dat er iemand binnenloopt en zegt dat hij met 10 minuten weer weg is en dan vervolgens aan de praat raakt. Zo wordt het bekende ‘even binnen lopen’ een lang bezoek van een paar uur en waar de meest mooie gesprekken uit kunnen voort komen. Zo is de gedachte ontstaan: voor mijn werkruimte wil ik ook een ruime tafel. Dus geen gebabbel meer aan een bureau waar een beeldscherm een storende factor kan zijn.  

De wat grotere zoekmachines hebben wij  geraadpleegd en zo wilde het dat wij op een rustige zondagavond naar Bilthoven afreisden om daar een complete eethoek op te halen gemaakt door meubelfabriek L.O.V.  De stoelen zouden voorzien zijn van plaatjes. Zij stonden opgeslagen in een garage die tot de nok toe gevuld was met nog meer meubelen. ‘Er waren nog meer L.O.V. meubelen binnen de familie’, volgens de eigenaar, ‘  maar die waren door een echtscheiding verdeeld over de familie’.
Nadat de stoelen naar voren gehaald waren uit de garage en we ze aan een nader onderzoek onderwierpen, bleek dat alleen de zittingen aan vernieuwing toe waren. Ze waren ten tijde van de koop voorzien van een plank met een kussen. Daar lang op moeten zitten, leek ons geen aangenaam vooruitzicht. Dus hebben we besloten deze stoelen te voorzien van nieuwe en meer verende zittingen.
De stoelen zagen er verder goed uit, zijn in de rug licht gebogen en voorzien van coromandel delen hout die op de eiken rugleuningen waren gezet. Alle stoelen waren voorzien van de L.O.V. plaatjes, wat voor ons een vereiste is. Want we voorzagen wel dat het niet bij deze aanschaf zou blijven en wilden en zover dat mogelijk was, wel enige garantie dat de meubels bij L.O.V. gemaakt zijn.

De tafel  verkeerde in een mindere staat en de tussen bladen die erbij hoorden, ontbraken. De eigenaar vermoedde dat deze opgestookt zijn in de kachel. Een lichte rilling maakte zich van ons meester, maar naarmate we meer gingen verzamelen, bereikten ons meer van dit soort berichten.  De koop was snel rond en blij met deze aanwinst reden we huiswaarts.
De volgende dag deden we nog een kleine inspectie, draaiden hier en daar een schroef aan en maakten de meubelen schoon.  Inmiddels hadden we ons al georiënteerd welke meubelmaker de zittingen zou kunnen herstellen.
De tafel met de vier stoellen hebben een mooie plaats in mijn werkruimte gekregen en voldoen goed als praattafel.
En zoals we al vermoedden: Niet veel later kwam een kleine zithoek op ons pad en daarna nog veel meer. Het lot van de verzamelaar.

Ik heb een bijzonder goed gevoel bij deze meubelen. Anderen zien ook het enthousiasme en delen met ons hun verhalen en soms krijgen we foto’s te zien of een meubelstuk aangeboden. Dat is wel apart om te ervaren, maar in feite ook niet zo vreemd. Gerrit Pelt , de oprichter van de idealistische meubelfabriek L.O.V., is mijn overgrootvader.
Inmiddels heb ik besloten om alle verhalen die ons verteld worden op te schrijven en er een boek van te maken voorzien van vele illustraties.
Wilt u ook een verhaal delen, laat het mij weten. Zij zullen en uiteraard met uw instemming,  met zorg geschreven aan het papier toevertrouwd worden

Ingrid Mispelblom Beyer

 

Geef een reactie