Eitjes

eitjes‘Hoi buurvrouw, waar is buurman?’
‘Buurman is even een boodschap doen. Willen jullie op hem wachten?’
‘Nee dat hoeft niet. We komen alleen maar eitjes halen’.
‘Zal ik even met jullie meelopen? ‘. Ik doe net alsof ik niet weet waar de eitjes liggen.
Hans loopt hard voor mij uit, gevolgd door zijn zusje Maria.
‘Ik wijs je wel de weg’. Hij opent het kippenhok, duwt een kip aan de kant en roept: ‘ik zie wel 7 eitjes, dat is bijna genoeg. Mijn moeder heeft er 10 nodig’. En Maria vult aan: ‘Mijn moeder gaat pannenkoeken bakken. Wel heel veel’. Met haar handen wijst ze aan hoe hoog de stapel pannenkoeken gaat worden. Ik besluit mijzelf maar uit te nodigen omdat ik pannenkoeken ook lekker vindt. Maar dat idee wordt niet gedeeld.
We gaan naar binnen om de resterende eitjes op te halen zodat ze met een vol doosje naar huis kunnen gaan. Hans heeft een euro in zijn hand, en Maria 50 cent.
In de keuken kijken ze of in de eiermand grotere eieren te vinden zijn en die ruilen ze meteen om met een kleiner soort. Ook zijn ze erg precies of de eitjes wel schoon zijn en als dit niet het geval is, lopen ze naar de kraan en wassen ze deze zorgvuldig schoon.
Vervolgens nemen ze plaats aan tafel en overhandigen mij het geld.
‘Buurman heeft ons geleerd dat we eerst de eitjes krijgen en dan moeten betalen. Maar soms vergist hij zich en draait hij het om, en wil hij eerst het geld. Maar dat doen we niet meer. Daar trappen we niet meer in’, zegt Hans stoer. Lees meer..

Misbruik of gewoon verliefd?

vlinderOnze dochter staat onverwacht voor onze deur. ‘Er was een ‘drama’ gebeurd’ . Een bewoner was beschuldigd van seksueel misbruik en als een lopend vuurtje had het nieuws zich verspreid over de zorginstelling waar ze woont. Op mijn vraag wat hij dan gedaan had, vertelde ze dat hij met een vriendinnetje in de bosjes gelegen had.

Als onze dochter weer naar haar huis is, beginnen mijn hersens op volle toeren te draaien: Beschuldigd van seksueel misbruik! En dat alleen voor het liggen in de bosjes! Dat is niet niks. Ik besluit haar verhaal te checken bij haar begeleider. Dat levert weinig duidelijkheid op in verband met de privacy, maar uit het verhaal maak ik wel op dat een bewoner een meisje leuk vindt en zij zijn aandacht beantwoord heeft. Soms lopen ze hand in hand en geven elkaar af en toe kusjes. En zo komt van het een het andere. Ware het niet dat na twee weken  deze bewoner een ander meisje leuk vindt.  Het eerste meisje is uiteraard teleurgesteld, begrijpt zijn reactie niet en omdat de begeleiders er niet nauw bij betrokken waren, is er niemand die haar goed kan opvangen. Wel ziet een begeleider dat haar gedrag veranderd is en besluit met haar te gaan praten. Het meisje reageert aanvankelijk wat terughoudend. Pas een dag later vertelt zij dat de jongen dingen met haar gedaan heeft. De begeleider haalt er een collega bij en samen komen ze tot de conclusie: hun cliënte was misbruikt. Lees meer..

Achter laten

paard met veulen achter mij latenNaarmate ik ouder wordt, laat ik steeds meer zaken achter mij. Ik begin mij ook meer te realiseren dat er nog zoveel voor mij ligt en om nieuwe doelen te kunnen behalen en goed te kunnen leven in het nu, dan moet je keuzes kunnen maken en zaken achter je  kunnen laten.
Eén van de eerste keren dat ik deze stap heb genomen, was toen ik mij realiseerde dat al mijn investeringen zinloos bleken. Dat putte mij uit, het sloeg mij dood en al het creatieve dat ik in mij heb, verdween. Ik had nergens zin meer in en zelfs de humor die mij overeind hield, verdween meer en meer. Lees meer..

Dood

berkNa een bijzonder vreedzaam en gelukkig leven van bijna 22 jaar is afgelopen week onze kat Vlekje van ons heen gegaan. Zij lag die morgen niet als vanouds in haar warme mandje in de schuur. Ook haar eten was nog niet aangeroerd. Wij vonden haar bij de trekker. De plek waar zij altijd op de zitting van de trekker zich in de zon lag te koesteren.

Ze heeft een mooi leven gehad. Een leven waar velen haar veel liefde een aandacht heeft gegeven. Aandacht die ze soms wel moest delen met onze hond Eva.
Al onze dieren zijn met elkaar opgegroeid en zijn bijzonder tolerant voor elkaar. Eva en Vlekje gaven elkaar zelfs kopjes, en deelden soms de etensbakken. Althans wanneer de ene haar eten liet staan, zorgde de ander er wel voor dat de bak wel leeg kwam. En wanneer we buiten op het terras zaten, volgden Vlekje en Eva ons meteen en gingen in onze buurt liggen. Dat leverde een huiselijk tafereel op. Beiden lusten ook pinda’s, wat vaak tot komische taferelen leidde, vooral wanneer het doppinda’s betrof. Pinda’s die ze met een vaardigheid van een papegaai wisten te doppen. Lees meer..

Mijn thuis

Gezellig ovogelp je eigen kamer zitten, alleen of met een huisgenoot, met je eigen muziek, je eigen spulletjes. Samen thee drinken en een beetje babbelen wanneer je van je werk thuis komt. Dat willen we toch allemaal?

Regelmatig geconfronteerd worden met ruzies tussen de mensen die jou zouden moeten begeleiden. Ruzies waar je niets mee te maken hebt. ‘Laat ze dat thuis uitvechten. Hebben ze niets beters te doen. Hallo, ik ben er nog! Ja, die persoon die jullie moeten begeleiden!’ Zeggen kan je het niet.  Je gaat gewoon weg. Weg van die ruzies.  Je bent boos. Het is jouw huis en daar moet het gewoon gezellig zijn.
Je niet meer veilig voelen in je eigen huis, je kan je dat nauwelijks voorstellen. En toch overkomt het jou. Niet één maal, maar keer op keer…! Lees meer..

Het mooiste geschenk

LieveheersbeestjeWanneer we op reis gaan is het altijd even goed nadenken wat kan er mee en wat moet mee.Wanneer het doel van onze reis een bezoek aan ons nichtje Floor is, dan raakt de koffer al heel snel vol.

Mijn zus woont met haar man en Floor in Noord Amerika. Ze verhuizen nog wel eens naar andere staten, wat er dus toe bijdraagt dat we inmiddels al veel van Amerika hebben gezien zoals Arizona, Minnesota, Washington, Mississippi, New Hampshire, Massachusetts en Hawaii. Deze keer gaat de reis naar Californië.De temperaturen zijn overdag  het hele jaar door bijzonder aangenaam. Wij besloten dus in november te gaan om zo onze zomer nog een beetje te verlengen. Lees meer..