Inleven, echt inleven!

dsc00491De achteloosheid waarmee ze het zei. Dat juist zij,  mijn zoon, die volledig afhankelijk is van hulp van anderen, een controlfreak noemt tegen haar collega’s,  moet zij helemaal zelf weten, maar ik zal nooit vergeten hoe ik mij voelde toen de klassenassistent het tegen mij zei. De steun die ik ervoer toen ik ’s avond haar mailtje ontving. Iemand die echt naar mij had gekeken en gezien had dat het gesprek van die middag mij had overdonderd.
Deze arts had gezien hoe ik mijn tranen had bedwongen en zij had de moeite genomen mij ’s avonds nog een mailtje te sturen en mij haar hulp aangeboden.

Ik dacht eerst dat ik haar verkeerd had verstaan…
Maar zij vroeg mij echt om naar school te komen om luiers te brengen. Stamelend, omdat ik het eigenlijk niet geloofde, zei ik dat ik dit niet ging doen. Dat het toch mogelijk moest zijn om bij één van de al die andere lichamelijk gehandicapte kinderen een luier te lenen. Dacht zij nu echt dat ik met mijn overvolle (en overbelaste) leven ruimte had om midden op een werkdag naar de andere kant van de stad te rijden om luiers te brengen?
Ik ontving het filmpje gewoon op m’n telefoon. Alsof een vriendin mij iets stuurde en niet de kinderfysiotherapeute van school.
Met tranen in mijn ogen zag ik mijn zoon voor het eerst op een (aangepaste) fiets rijden. Zij was op zoek gegaan naar mogelijkheden en had zich gerealiseerd hoe fijn het voor mij moest zijn om ook eens te zien wat hij, tegen alle verwachtingen in, wél kan.

Inleven, echt inleven. Dat is wat ‘de goeie’ doen en wat ‘de minder goeie’ zouden moeten doen.
De artsen, therapeuten, leerkrachten en begeleiders die zich écht een voorstelling proberen te maken van de situatie. Die trachten zich in te leven in hoe iets over komt bij ouders en zich realiseren dat het de ouders zijn die alles (moeten) overzien, aansturen en meemaken. Professionals die zich realiseren hoe fijn het is voor ouders om positieve dingen te horen over hun kind en op inventieve ideeën gebracht worden.
Dát zijn de mensen waar ik het meest aan heb gehad. En dat zit ‘m niet in tijd, opleiding of deskundigheid. Dat kun je of dat kun je niet.

Minke Verdonk
Bomenbos
Adviseur, trainer en ontwikkelaar.
Eerder geplaats in Vroeg

Geef een reactie