Een stoel gemaakt door meubelfabriek L.O.V.

IMG_0003Sinds enige tijd zijn wij eigenaar van een prachtige stoel. Wij noemen hem onze Sinterklaasstoel. Het is zo’n stoel waar je met opgetrokken knieën diep in weg kruipt. Bij voorkeur met een mooi boek in je handen en een knorrende  kater opgekruld op je schoot en een glaasje wijn binnen hand bereik.

De stoel komt uit een boedel die, samen met andere meubelen,  ruim 24 jaar opgeslagen heeft gestaan op een zolder. De voormalige eigenaren vermoeden dat de stoel gemaakt is door de meubelfabriek L.O.V.  te Oosterbeek. Het bekende L.O.V.-plaatje ontbreekt, maar omdat de andere meubelen wel gemerkt zijn, wordt dit vermoeden versterkt.


Wanneer we thuis komen,  hebben we de stoel goed uitgezogen en het hout in de olie gezet. De groene velours bekleding lijkt nog origineel. Zij vertoont hier en daar wat slijtageplekken, wat ook weer zijn charmes heeft. Wij besluiten dit voorlopig zo te laten en niet tot verdere restauratie over te gaan.
Ook het hout vertoont weinig gebruikssporen of beschadigingen. Enkele verbindingen laten wat speling zien, maar dat is eenvoudig te verhelpen. Het zelfde betreft ook de zwarte randjes onderaan de stoel en de zwarte accenten aan de zijkanten. Die zijn door het gebruik wat vervaagd.
Voor een bijna 100-jarige ‘heer’ heeft hij de tand des tijds goed doorstaan.

Toen we de stoel ophaalden,  zat er een bruin stickertje op de achterkant geplakt. Echter eenmaal buiten, dreigde de wind het stickertje te willen overnemen. We probeerden de wind voor te wezen en wisten het kleinood te volgen en van de grond te pakken. Tot onze verrassing stond er een naam op geschreven. We weten dat  Gerrit Pelt samen gewerkt heeft met iemand met dezelfde naam die op het papiertje staat. Dit gaan wij nog verder navragen bij een nicht, een kleinkind van Gerrit Pelt, die nog veel weet van de periode dat de fabriek er nog was en onze overgrootvader nog goed heeft gekend.

Inmiddels heeft de stoel een prominente plek in huis gekregen. Wie er in mag zitten? Het begint bijna op een wedstrijd te lijken. En wie er eenmaal in zit, gaat er ook niet zomaar weer uit leerde de ervaring al snel.
Mogelijk  wil ieder zich even een Sinterklaas voelen, waarbij Dikkie Dik onze rode kater niet mag ontbreken.

Ingrid Mispelblom Beyer

NB: Wij verzamelen niet alleen meubelen, maar ook verhalen over de meubelfabriek L.O.V. te Oosterbeek. Heeft u een verhaal en wilt u dit delen, dan horen we dit graag.

Geef een reactie